cerkiew.pl

Wielkopostny kalendarz żywieniowy

Aneta Turowska, 13 marca 2016

Trwający w tym roku od 14 marca do 30 kwietnia Wielki Post tradycyjnie wprowadza w naszym codziennym jadłospisie duże zmiany. Powinniśmy prowadzić zmagania duchowe na wzór Zbawiciela, który udał się na pustynię, gdzie czterdzieści dni i nocy, kuszony przez diabła, nic nie jadł. W ten sposób Chrystus rozpoczął dzieło naszego zbawienia.

Wielki Post - to post na cześć naszego Zbawiciela, a Wielki Tydzień - ostatnie dni czterdziestoośmiodniowego postu zostały ustanowione na cześć pamięci Jego cierpienia i męki. Dlatego też szczególnie powinniśmy uszanować te dni i srogo pościć, głównie w pierwszym i ostatnim tygodniu postu.

W czysty poniedziałek (pierwszy dzień Wielkiego Postu) przyjęto zupełną abstynencję od pokarmu. W kolejne dni: poniedziałki, środy, piątki można przyjmować suchy pokarm (chleb, owoce, wa-rzywa) oraz wodę i kompot. We wtorki i czwartki dozwolone są ciepłe posiłki bez oleju, a w soboty i niedziele - pokarm z dodatkiem oleju roślinnego.

Rybę można spożywać w święto Zwiastowania Bogurodzicy (7 kwietnia) oraz w Niedzielę Palmową, która wypada w tym roku 24 kwietnia. W Sobotę Łazarza tj. 23 kwietnia można spożywać rybny kawior, ale w Wielki Piątek 29 kwietnia nie należy przyjmować pokarmu do czasu wyniesienia płaszczenicy.

Przepisy na postne dania można znaleźć na kuchnia.cerkiew.pl.

fot. za: uspeniya.cerkov.ru

Na podstawie: hamburg-hram.de